Är svartmögel farligt?

Svartmögel kan orsaka skador både på din hälsa och dina ägodelar. Oftast är symptomen trötthet och huvudvärk, men de kan också vara allergiska eller astmatiska med andningssvårigheter, vilket kan resultera i kroniska sjukdomar som exempelvis astma. Därför bör svartmögel identifieras så fort som möjligt och skyndsamt saneras. Försiktighetsåtgärder bör även tas under saneringsarbetet.

Hur tar jag bort mögel?

Peroxihydrat är förmodligen den effektivaste kemikalien. Den kan även dimmas med mycket små aerosoler (läs mer här), vilket är avgörande i förebyggande syfte. Eftersom Peroxihydrat är frätande tränger det ner på djupet. Även rödsprit eller Klorin dödar vanligtvis möglet, men tar inte bort orsaken till det (Klorin bör inte användas på porösa ytor som exempelvis trä). Ättika är ytterligare en produkt för att tvätta bort ytan av svartmöglet. Blanda ättikan med vatten och spruta på det angripna området. Samma process passar för citronsyra. Har du inget av ovanstående hemma kan bikarbonat hjälpa till att få bort svartmögel. Blanda bikarbonat med vatten tills en mjuk pasta bildas. Pastan appliceras sedan på det utsatta området.

Vad kostar en analys av svartmögel?

Priset varierar mellan 150kr – 2 500kr (inkl. moms). Under respektive mögelanalys, som du hittar under vår produktsida, ser du priset som även inkluderar frakt direkt hem i din brevlåda (PostNord Varubrev). Billigare mögelanalyser ger ett snabbt svar om det finns mögel eller inte. Professionella analyser svarar på vilken typ av mögelsvamp som förekommer samt hur allvarligt angreppet är.

Hur gör jag ett svartmögeltest?

Att göra ett svartmögeltest är mycket enkelt. Du följer enkla instruktioner som bifogas i emballaget tillsammans med ditt mögeltest. Hur du utför ett mögeltest varierar, beroende på vad du vill analysera. De tre vanligaste tillvägagångssätten är en avtrycksplatta, ett lufttest eller ett billigare test där du sveper en bomullstopp över det angripna området. Mer detaljerad beskrivning finns under respektive analys.

Hur analyserar jag mögel i luften?

Att mäta ett angrepp av mögel i luften är inte svårt. Du kan själv testa för mögel i luften genom ett lufttest Denna typ av mögeltest kontrollerar både för ett dolt och synligt angrepp av svartmögel. Lufttestet fungerar som så att eventuella mögelsporer faller ned i en petriskål som är fylld med odlingsmedel. Testet bör utföras inom 5 dagar efter att du mottagit din beställning.

Kan jag analysera mögel själv?

Det är absolut möjligt att mäta mögel själv. Att anlita någon för ett hembesök är ofta inte nödvändigt. Däremot kan det vara en god idé att få hjälp med att analysera resultatet av ditt mögeltest. På vår hemsida kan du välja olika mögeltest. Välj sedan om du vill analysera resultatet själv eller ta hjälp av oss. Alla tester inkluderar frakt och levereras direkt hem i brevlådan (PostNord Varubrev).

Hur luktar mögel?

En metod att upptäcka mögel är genom lukt. Mögel kan kännas igen på sin distinkta odör, som bäst beskrivs som unken eller likt en gammal källare eller stuga. Lukten kan även variera från att vara ”frän”, lätt ”irriterande”, till ”stickande” som orsakar besvär. Den distinkta mögellukten kan sätta sig på kläder. En tänkbar orsak till detta kan vara att mögel finns i tvättmaskinen

Hur vet jag om det finns mögel?

För att ta reda på om du har mögel hemma, kan du:

1) Beställ ett ”gör-det-själv-test” här på hemsidan
2) Skicka oss ett ”borrprov” eller ”topsa” ett misstänkt område
3) Beställa ett lufttest eller DNA-analys

1)  Ibland kan det vara svårt att vara säker på om det är mögel eller inte. Detta beror bland annat på att mögelangrepp ofta är dolda.
2) Om möglet går att se med ögat är ett ”yttre test”, där du ”topsar” området att rekommendera.
3) Om du istället känner av symptom av mögel (lukt, hosta eller rodnader) så är ett lufttest eller DNA-analys bäst. Testet ger svar på hur farligt möglet är samt hur omfattande angreppet är.

Hur bildas svartmögel?

Svartmögel utvecklas i fuktiga miljöer. I källare, vindsutrymmen och våtutrymmen. Svartmögel upptäcks ofta i badrum, kök, källare, samt på silikon- och kakelfogar i hemmet. Beroende på om luftfuktigheten är hög, kan svartmögel även uppstå på väggar, tapeter och fasader. Oftast förekommer svartmögel i utrymmen som är svåra att inspektera. Exempelvis i avlopp, bakom tvättmaskinen eller under diskbänken.

Vad är svartmögel?

Svartmögel är ett samlingsnamn för en större grupp mögelarter som har mörkbrun eller svart färg. Vanligt förekommande sorter av svartmögel är Cladosporium, Fusarium, Stachybotrys, Aspergillus och Penicillum. Svartmögel trivs bra i utrymmen med hög luftfuktighet och dålig ventilation. Svartmögel är och väldigt vanligt förekommande vid vatten- och fuktskador. Ofta visar sig svartmögel som en cirkelformad beläggning av svarta prickar.