Batterivatten – Avjoniserat vatten

Till sensommaren kommer batterivatten (eller avjoniserat vatten som är det riktiga namnet) i mindre flaskor att finnas i vårt sortiment. Batterivatten finns som bekant nästan överallt att köpa, men då endast i större mängd 1 – 4 liter. Vi kommer sälja 250 ml och 500 ml vilket räcker till mindre batterier som sitter i mopeder och mc.

Avjoniserat vatten är ej att förväxla med destillerat vatten som är betydligt dyrare. Ett batteri består av nästan 70% vatten. Vattnet avdunstar när ett batteri används. Därför behöver du med tiden fylla på med batterivatten. Vanligt kranvatten innehåller joner och mineraler som förkortar livslängden på ditt batteri avsevärt. Vi rekommenderar därför att du använder demineraliserat och avjoniserat vatten till dina batterier. Genom att fylla på batterivattnet vid behov förlänger du batteriets livslängd.

En markering på batteriet visar hur hög vattennivån i batteriet ska vara. Finns ingen markering fyller du på med batterivatten tills vätskenivån är 10 till 15 mm ovanför plattorna. Fyll aldrig på mer än den rekommenderade nivån, eftersom syra då riskerar att rinna över när batteriet laddas.

Avjoniserat vatten rekommenderas även till ångstrykjärn på orter där vattnet har hög kalkhalt, eftersom vattnet hjälper till att förebygga kalkavlagringar. Läs mer här…